Matka datatieteen maailmassa alkaa

Tämä datatiedeblogini on ollut jonkin aikaa työn alla. Olen nimittäin suunnitellut myös kansalaisyhteiskunnan toimijoille sopivaa avoimen lähdekoodin teknologioita hyödyntävää tee se itse -koneoppimisopasta.

Oppaassa käsitellään varsinkin suomenkielisen tekoälyn erikoispiirteitä. Joskus vuonna 2015 tein suomenkielistä NLP-ohjelmointia aivan uskomattomilla purkkaratkaisuilla. On merkittävää että nyt suomenkieliseen NLP-ohjelmointiin on erilaisia Spacyn ja FinGPT-3-mallin kaltaisia ratkaisuja.

Muuten heitän pallon kansalaisyhteiskunnan toimijoille. Mikä olisi tarpeellista? Olen etsimässä projektia varten yhteistyökumppaneita. Loppujen lopuksi yhteistyökumppaneiden tarpeet ratkaisevat oppaan sisällön.

Ajatuksena on jakaa opas osiin teknisen vaatimustason mukaan. Ensimmäisessä käsitellään asioita teoreettiselta kannalta, toisessa No Code -tyyppisiä työkaluja ja kolmannessa Python-ohjelmoinnin perusteita. Ajatus ei kuitenkaan ole tehdä mitään syvällistä ohjelmointiopasta vaan antaa yleisiä ideoita siitä millaisia työkaluja yleensä on olemassa.

Opas julkaistaan FLOSS Manualsissa ja ajatuksena on myös tarjota kansalaisjärjestöille teknistä tukea Osuuskunta Sangen kautta.

Teen tätä kuitenkin vapaaehtoistyönä ja suuri osa ajastani menee käytännön projekteihin ja esimerkiksi FiTechin syväoppimisen kursseihin.

Mutta yritänpä nyt aktivoitua tämän blogin kirjoittamisessa. Ajatuksenani on kirjoitella tänne yleisesti omasta matkastani tekoälyn maailmassa ja yleisiä havaintoja kehityksestä. Eli teknisempiä artikkeleita Python-koodailusta ja yleisiä havaintoja ympäröivästä maailmasta. Tervetuloa mukaan!

Lisäksi kärsin vuosikausia writer’s block -tyyppisestä ongelmasta. Kun tämä kirjoittajan ummetus loppui niin olen saanut eräänlaisen kirjoittajan ripulista. Ruudulle roiskuu hirvittäviä määriä tekstiä jossa on kyllä hyviä ideoita ja kielikuvia, mutta se kokonaisuus on kovin vetinen. Tuloksena on julkaisukelvoton kokoelma hyviä ideoita. Mutta ripulikin taisi jo loppua.


Vastaa